laszlolili

laszlolili

brioche, avagy az én töltött briósom

2020. május 04. - laszlo lili

Egyik nap láttam egy nagyon jó live-ot,amiben Szalai Dóri és Dormán Peti csodálatos briósokat készítettek. El is határoztam,hogy "márpediglilinekedbrióstkellsütnöd". Szóval napokig bújtam recepteket,és vagy tíz (angol,német,magyar nyelvű) recept összevariálásából született meg ez a csoda. A tészta légies és valami mesés illata van, a töltelékek pedig valami lenyűgözőek. Ismét egy kötelező elkészíteni kategóriát üti. Na,de tényleg!:) oi000446-01.jpeg

Recept:

Tészta:

  • 25 g friss élesztő
  • 250 ml tej
  • 50 g cukor
  • 565 g liszt
  • 2 tojás
  • 90 g szoba hőmérsékletű vaj (tényleg vaj!!)
  • 1 csomag  vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • +30 ml tej
  • +1 tojás
  • + sós mandula aprítva

Az élesztőt 50 ml langyos tejbe morzsolom,hozzáadom a cukrot és megszórom a tetejét egy csipet lisztel. Vagyis felfuttatom. A lisztet átszitálom,ezzel biztosítom a tészta "légies" állagát. Hozzáadom a vaníliás cukrot is. Én konyhai robotgépet használtam a dagasztáshoz,de a kézi is megteszi sőőőt!:) Szóval, ha az élesztő felfutott, akkor a lisztbe mélyedést csinálok és beleütöm a két tojást is,elkezdem lassú fokozaton dagasztani beleteszem a sót
(így nem érintkezik közvetlen az élesztővel,tehát nem öli meg),és fokozatosan adagolom hozzá a kézmeleg tejet. Ha már kezd összeállni a tészta,akkor fokozatosan elkezdem adagolni a vajat. Körülbelül tíz percig dagasztom,majd egy konyharuhával letakarom, hagyom 1-1,5 órát kelni. Ha másnap szeretnéd sütni akkor lefóliázva a hűtőben keleszd, ugyanúgy gyönyörűen meg fog kelni:)
(egyik felébe cirka 20 g mandulát dagasztok bele(:)

Ha körülbelül a kétszeresére nőtt,akkor olyan 65 grammos darabokra tépem(és nem vágom), kis gombócokat készítek,majd lisztezett felületen formázom őket (virgolom,csatolok videót).Erre azért van szükség,hogy szépen felfelé nőjenek és ne repedezzen meg mindenhol:) 
Kivajazott muffinsütőbe rakom,ezzel biztosítva azt, hogy szép egyformák legyenek. A tetejüket felvert 1 tojás és 30 ml tej keverékével kenem le és így még 20 percet pihentetem. 180°C-os sütőben 30-40 percig sütöm légkeverésen,ez persze sütőfüggő,így mindenképpen figyeld. Ha szép aranybarna,akkor jó:)oi000434-01.jpegoi000430-01.jpeg

https://www.youtube.com/watch?v=lyLE4YQFfTg

 

Fehér csokoládé ganache:

  • 250 g fehér csokoládé
  • 200 ml habtejszín (én a cukrozatlant ajánlom,inkábbállati eredetű MINIMUM 30%-os)

A tejszínt felforralom, majd az apróra vágott csokira önöm, homogénra keverem.Teljesen kihűtöm,hűtőbe teszem. Ha kihűlt,úgy,mint egy tejszínhabot felverem és habzsákba töltöm.

 

Szeder velő:

  • 200 g szederlekvár
  • 200 ml víz
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 30 g cukor (a lekvár édességétől függ)

A lekvárt,a cukorral és a vízzel felrakom forrni,a pudingport elkeverem egy kanál vízzel majd a a keverékhez öntöm,ha elkezd buborékozni kész is.

Összeállítás:

Minden pici briós alját bevágom, majd a habzsákokba töltött krémekkel megtöltöm.
na,meg a szokásos liofilizált málna szórás sem maradhat el nálam)
ennyi:)
Tudnám még tovább dicsőíteni,de inkább beszéljenek helyettem a képek:)oi000452-01_1.jpegoi000451-01.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://laszlolili.blog.hu/api/trackback/id/tr4615659774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása